Alla inlägg under januari 2009

Av Filip - 17 januari 2009 20:10

Alf är en otroligt ung man som tyvärr redan sett sina bästa dagar. Alf är välvilligt inställd till mycket varierad träning såsom vattenlöpning, styrka, arm+bencykling, medicinbollskastande etc. Om man är skadad och behöver någon att alternativträna med så är det bara att ringa Alf. När han inte tränar så bloggar han på http://alf.bloggagratis.se. Tjejrna kring Stureplan känner honom mest som "Mr 8-pac".

Främsta merit är en 32-tid på 10000m trots enorm muskelmassa.

Av Filip - 14 januari 2009 21:10

Tre pass om dan i två dagar. Inga särskilda mängder men hög intensitet. Upplägget har varit simning på morgonen, testcykel till lunch och löpning efter jobbet. Efter simningen (hård!) igår så blev det styrkejobb på hojjen 40 kadens i zon 3, puls 145-152. Sen 13km löpning på kvällen. Dagens morgon gav mig en distansrunda simning. Lunch erbjöd maxtest på cykeln i densitetskammaren. Kan inte med ord beskriva hur jobbigt detta var. Därefter gavs jag nära två timmars vila innan det var dags för zon 7-jobb på Bosön med Bambi. Passet blev 7x500m med 2.5  min vila. Benen var klibbiga och smärtsamt tunga, snitt 1.28, Bambi sekunden bättre... Snabb är hon nu tösabiten! På väg hem mötte jag Flåsmannen men han körde näsan i vädret och ville inte kännas vid mig, kanske var han arg för att jag dissade hans intervallstege idag? Nåväl, snabb cykling från Ropsten till Söder för vaktande av 13 månaders barn. Trött nu.

Av Filip - 13 januari 2009 11:12

Lite simning igår på morgonen följt av maxcykling på labbet på kvällen. 380w är ungefär vad som krävs för att vända ut och in på mina lungor i nuläget.


Idag simmade vi 24x100 start 1.45 med en hundring extra som seriepaus mellan var 8de intervall. Snitt ganska exakt 1.20 vilket jag känner mig lite uppblåst över. Har hört coachens eviga tjat om att "greppa vattnet tidigt" i snart ett år men jag kom på själva innebörden av att "greppa vattnet" för en vecka sen. Det går mycket snabbare nu. Förut trodde jag att det liksom gällde att greppa vattnet TIDIGT men nu förstår jag att det gäller att GREPPA vattnet tidigt. Jag brukar tänka det som så att istället för att FÖRSÖKA greppa vattnet så GREPPAR jag det, precis efter isticket. Märkligt att jag kunnat vara så korkade att jag simmat omkring i flera år och försökt få ett bra fäste i vattnet tidigt i draget! Det är ju inte så svårt att få fäste i vattnet, det är att få grepp som är det viktiga. Döööuhh!


Ungefär så lätt är det att lära ut en bra simteknik.

ÄRLIGT TALAT SÅ KÄNNS SIMNINGEN JÄÄVLIGT BRA JUST NU.



Av Filip - 11 januari 2009 17:43

16 timmar efter intervallerna mötte Flås och jag upp för ett kortare långpass i halkan. Obanad terräng är det enda Flås´ benhinnor accepterar så det blev en sväng i Nackareservatet. En fartökning lades in på en isig golfbana, vilket pressade upp min puls till 165-170 bpm i 15 minuter. Trots frustrerande halka blev det ett bra pass. Flås erkände vid hemkomst att bonken var runt hörnet och att han kämpat för att hålla masken så att jag inte skulle misstänka något. Det är väldigt viktigt att ens träningspartner inte får reda på att man är sliten, det ska lidas i tysthet.


Detta är den stora skillnaden på killar, jämfört med tjejer som tränar ihop. Ett faktum som Bambi bistert fick erfara när hon tränade med 3 killar igår :-) Som kille är det helt ok att kläcka ur sig något som "fan vilket fult löpsteg du har" eller "oj oj, här kommer en som inte hållit igen på julmaten". Dessutom är det viktigt att berätta hur mycket man tränade imorse eller hur slitna benen är som en extra garanti om passet inte skulle gå så bra. Det är även helt ok att jaga varandra med illaluktande spikskor efter avklarat pass. För tjejer som tränar ihop är det tvärtom, där gäller det att överösa varandra med smicker, dunka varann i ryggen mellan varje intervall och berömma varandras finfina nya kläder. Kritiken kommer inte förrän någon lämnar rummet; "hur kunde hon ha en röd tröja till dom där skorna, guuuud liksom". Bara att hänga en stund i vilken idrottshall som helst så får man snart kvitto på att det är så det funkar.

Av Filip - 10 januari 2009 21:37

Lite snabb och bra simning igår, bl.a 30x50m, start 50-60sek, började på 40sek och jobbade mig ner till 36or. Kändes stabilt. Antti har nu börjat återhämta sig från finanskrisen och har kommit igång med träningen igen. På eftermiddagen bjöd jag upp Alf till labbet och vi körde lite blandade småintervaller på testcyklarna, inget episkt pass precis.


Bättre ladd inför dagens pass som var 6x1000m på Bosön, som synes nedan var det bra uppslutning; Flåsmannen, Bambi, Alf och Migsjälv. Tempot skulle idag vara kontrollerat och ingen tokrusning. 3.16-fart var beställt. Det blev 3.13 i snitt för min del, spridning 3.09-3.15, utan att förta mig. Flåsmannen och Bambi börjar se oroväckande starka ut, jag är på väg tillbaka efter flunsan, Alf brottas vidare med höfttomten. Förlorade en hundring eftersom Flås fixade sista 200 under 30sek...


 Bambi, Alf, Flås, Da Man.


 Bålstyrka


Labbcykling. On-line såklart.


Av Filip - 10 januari 2009 10:06

Det finns ett antal gränser i Ironmantriathlon som gör att man, om man bryter någon av dessa, direkt kvalar in till Hall of Fame. Hall of Fame för inbitna resultatnördar kanske, men ändock en plats i evig berömmelse och beundran. Vi snackar såklart Ironmandistansen och för att bli godkänd till Hall Of Fame så måste man såklart fullfölja hela loppet och sträckan ska vara korrekt. Enligt mig så ligger gränserna på följande nivåer med de svenskar som klarat bragden, för tjejer lägger jag på de 9% som ska skilja män och kvinnor åt rent fysiologiskt:


Simma 3860m öppet vatten under 50min

Björn Andersson

Clas Myrestam

Jonas Colting

Fredrik Haglund

Tony Lennartsson

Tomas Wiker

Magnus Almén

Pär Hyss

Joakim Axelsson

Stefan Andersen

Kvinnor under 54.30min

Karin Forsberg

Tove Wiklund

Lena Wahlqvist

Sofie Dovrén

Eva Rongård

Jag strök  de resultat som gjordes i Kalmar -94 (kort bana). Man kan säga vad man vill om att det kan vara strömt, tvivelaktiga banor, med eller utan dräkt etc men har man gjort under 50 (54.30)min är man ändå värd en plats på listan



Cykla 180km under 4.30h

Jonas Blom

Ted Ås

Kvinnor sub 5h

Eva Nyström

Helene Malmkvist

 Egentligen borde Björn Anderssons 4.33 på Nya Zeeland och Clas Björlings 4.32 i Roth vara med här också, Kalmar har ju så snabb bana. Tove Wiklunds 5.01 i Österrike platsar också.


 Hall of Fame Guld

Löpning 42.2km under 3h

Jonas Colting

Clas Björling

Christan Månsson

Roland Larsson

Patrik Gustafsson

Clas Myrestam

Kvinnor under 3.15h

Lena Wahlqvist

Dettta är helt klart den tuffaste listan att ta sig in på, många "riktiga" simmare kan ju ta sig under 50min och sen bara överleva resten av loppet. Det samma gäller cyklingen, det är bara tufft att köra snabbt om man kan följa upp med en hygglig löpning. Under 3 timmar på maran med simning och cykling i kroppen kräver sin järnman(kvinna).


Hall Of Fame V.I.P

Om man kombinerar 50min+4.30h+3h+5 minuter (för växlingar) så får man 8.25h, fixar man det så får man gå in Hall Of Fames V.I.P-rum där det  bjuds på mousserande Gatorade och friterade Powerbars. Här hittar vi bara två personer:

Clas Björling

Jonas Colting

Tänk vad härligt att vara någon av dessa två personer, bara att vakna på morgonen måste vara en gåva :-) 

För kvinnor är gränsen 54min+5h+3.15h+5min= 9.14h, en tid som ingen klarat ännu, men det är nog bara en tidsfråga.


Jag erkänner, är lite sysslolös nu men jag sitter och laddar inför ett VO2maxpass med Bambi och Alf så jag har lite för mycket energi...




Av Filip - 8 januari 2009 12:22

Idag lämnade jag en halvliter snor i bassängen på Eriksdalsbadet. Första passet med riktigt tryck efter sjukdomen, det kändes lite halvdant i bihålorna när jag vaknade imorse men lite sympatikuspåslag och klor så lossnade det ordentligt :-) Passet för mig blev:

150 insim

10x50m teknik vila 10'

400ing catch-up+skovel

12x25 sprint

3x(25max+125hårt+3x50 löst)

50 bad

Märkligt nog kändes det riktigt bra i kroppen idag. Fick orders av coach att hålla igen så jag låg bara i ledet och tänkte på tekniken, hängde med riktigt bra utan att det blev jobbigt.

Gött att vara tillbaka i gamla fina rutiner igen efter uppehållet!

Av Filip - 6 januari 2009 12:12

Yehupp, har nu 2 sjukdagar i 2009, dvs en mer än 2008. Kände nästan på mig att 2009 skulle bli ett slappt år :-) Fick influensan på nårsafton och har varit lite shaky sen dess. Inte ens 400ingar i minus 11 grader gjorde saken bättre, mycket märkligt. Igår skulle jag simma men det blev 30 minuter bastu istället för att jobba upp en värme så jag kunde cykla till jobbet. Idag känns det som jag kopplat ett nackgrepp på viruset och  är på bättringsvägen.


Vintersolståndet brukar annars markera en vändpunkt träningsmässigt, där jag går från att freestyla lite på träningen och bara få träningen gjord, till att nu börja jaga tider och köra fler tester igen. Har ett mindre bibliotek med baktider från tidigare år och jag ligger bättre till en någonsin, framförallt simningen ser bättre ut än tidigare. Lite märkligt är att även löpningen ser bra ut, jag har ändå inte tränat så väldans mycket löpning. På något sätt verkar träning från tidigare år sitta kvar ganska bra i kroppen även om man tar det lugnare i ganska långa perioder. Det är därför det är så bra att "boosta" träningen i vissa grenar under korta perioder, man stressar t.ex simningen genom att toksimma i ett par veckor, höjer sig en eller två nivåer och sen sitter det kvar ganska länge när man släpper på träningen igen.



Skapa flashcards